İZMİR Adaklık Kurbanlık Hizmetleri
Ahır inşaatları
Menemen, Karşıyaka, Çiğli, Aliağa, Foça Adaklık Kurbanlık
İlan Reklam
Hayvancılık Hizmetleri Platformu
İrtibat İlanlarda
Hayvanlar Alemi Kategorisi İlanları Hakkında Bilgilendirmedir
Bilindiği üzere ülkemizde canlı hayvan satışı Hayvanlar Kategorisi İlanları Hakkında Bilgilendirme ile belirlenen şart ve yükümlülüklerin yerine getirilmesi ile gerçekleştirilebilmektedir. Aynı zamanda Kara Avcılığı Kanunu ile belirlenen illegal Av ve Yaban Hayvanı ticaretinin yapılması halinde idari para cezası uygulanmaktadır. Bu doğrultuda;
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 5. maddesinin 3. fıkrasına göre; Ev ve süs hayvanı satan kişiler, bu hayvanların bakımı ve korunması ile ilgili olarak yerel yönetimler tarafından düzenlenen eğitim programlarına katılarak sertifika almakla yükümlüdürler. 5. maddesinin 6. fıkrasına göre; Ev ve süs hayvanlarının üretimini ve ticaretini yapanlar, hayvanları sahiplenen ve onu üretmek için seçenler annenin ve yavrularının sağlığını tehlikeye atmamak için gerekli anatomik, fizyolojik ve davranış karakteristikleri ile ilgili önlemleri almakla yükümlüdür.
Yukarıda belirtilen yükümlülükleri yerine getirmeyen kişiler hakkında
5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 28. maddesinin b fıkrasına göre; 5 inci maddenin birinci, ikinci, üçüncü ve altıncı fıkralarında öngörülen hayvanların sahiplenilmesi ve bakımı ile ilgili yasaklara ve yükümlülüklere uymayan ve alınması gereken önlemleri almayanlara hayvan başına yasalarda belirlenen miktar kadar, yedinci fıkrasında öngörülen yükümlülük ve yasaklara uymayanlara hayvan başına yasada belirtilen tl. kadar idarî para cezası uygulanacağı belirlenmiştir. Yukarıda belirtilen yükümlülüklere uymadan hayvanlar alemi kategorisinde kesinlikle listeleme yapılmaması gerekmektedir.
4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun 18. maddesine göre; Taraf olunan uluslararası sözleşmelerle ticareti yasaklanan yerli ve yabancı yaban hayvanları ve bu Kanunun 6 ncı maddesi çerçevesinde belirlenen avlanma esas ve usullerine aykırı olarak avlanan yaban hayvanları canlı veya cansız olarak veya bunların et, yumurta, deri, post, boynuz ve benzeri parçaları ile bunların türevleri satılamaz, satın alınamaz, nakledilemez ve bunların ithalatı ve ihracatı yapılamaz.
Taraf olunan uluslararası sözleşmelerle ticaretine düzenleme getirilen türler ile bu Kanun kapsamında yasal olarak avlanan av hayvanları ve bunlardan elde edilen parçalarının ticaretini denetlemeye ve kısmen veya tamamen yasaklamaya, bunların ticaretinden Döner Sermaye İşletmesine gelir alınması ile ilgili usul ve esasları düzenlemeye Bakanlık yetkilidir.
Yurt içinde sergilenmek üzere veya gösteri amaçlı olarak uluslararası sözleşmeler çerçevesinde ithalatına Bakanlıkça izin verilen yaban hayvanları satılamaz. Bu hususlar Bakanlıkça denetlenir.
19. maddesine göre; Kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişiler, av ve yaban hayvanlarından Türkiye'de doğal olarak yetişen türleri Bakanlıktan izin almak şartıyla üretebilirler. Bunların doğaya salınabilmesi için Bakanlıktan ayrıca izin almak zorunludur. Yabancı türlerden Türkiye'nin uluslararası yükümlülükleri çerçevesinde ve doğal türlerimize zarar vermeyecek olanlarının ithalatına ve üretimine, ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak Bakanlıkça izin verilebilir.
4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu'nun 26. maddesine göre; 18 inci maddenin birinci ve ikinci fıkraları ve 19 uncu madde gereğince Bakanlığın koyacağı esaslara uymayanlara, beşyüz Türk Lirasından ikibinbeşyüz Türk Lirasına kadar idarî para cezası 18 inci maddenin üçüncü fıkrasında belirtilen yasağa uymayanlara üçbin Türk Lirası idarî para cezası uygulanacağı belirlenmiştir. Yukarıda belirtilen yükümlülüklere uymadan hayvanlar alemi kategorisinde kesinlikle listeleme yapılmaması gerekmektedir, bu türdeki ilanlardan ilan veren sorumludur.